OKAN-leerkracht Vanessa Verdonck schreef het derde gezelschapsspellentornooi van De Pionne op haar naam.
“De spelmiddag in Duin en Zee bestond uit drie rondes”, schetst Vanessa Verdonck. “Vier spelfanaten wonnen alle rondes, maar mijn puntentotaal lag het hoogst. Deze mooie prestatie leidde tot de titel van Beste speler van het tornooi en Beste speler van De Pionne. Verspreid over Vlaanderen worden regelmatig dergelijke tornooien georganiseerd. In mijn thuisstad Oostende had gezelschapsspelenclub De Pionne alles mooi in elkaar gestoken. Er stonden spellen in meerdere zalen. Eten en drinken ontbraken niet en de prijzentafel was niet te versmaden. Alle aanwezigen keerden trouwens huiswaarts met een gezelschapsspel.”
“Er hoeft voor mij geen tornooi te zijn om een gezelschapsspel te spelen. Dagelijks speel ik voor korte of langere tijd een spelletje. Ik neem er zelfs altijd één mee in mijn handtas. Als OKAN-leerkracht in het onderwijs voor anderstaligen komt een gezelschapsspel soms van pas om bepaalde begrippen te verduidelijken. In samenwerking met hogeschool VIVES loopt momenteel zelfs een onderzoek hoe bestaande spellen aangepast kunnen worden voor een bepaalde doelgroep. Tot die doelgroep behoren anderstalige jongeren, mensen in een psychiatrisch centrum, …. “
“Mijn liefde voor deze originele ontspanning ontstond toen mijn twee zonen nog klein waren. Ik kocht de spellen tweedehands of online. Onder de kerstboom lag steevast één gezelschapsspel. We speelden altijd in gezinsverband. Zo dikte de liefde voor spelletjes aan, net als de collectie. De evolutie werd nog versterkt toen mijn man net zo’n grote slokop op vlak van gezelschapsspelen bleek te zijn. Ondertussen is de wandkast volledig gevuld met een waaier aan spellen. Door de vele jaren ervaring stelde ik mijn persoonlijke top 3 samen: het bordspel Azul, 7 Wonders, dat zich afspeelt in de oudheid en Wingspam. In dit tactisch spel staan vogels centraal. Maar ook uit andere spellen mocht ik veel vreugde ervaren”, aldus nog Vanessa Verdonck.
(foto Dieter Dewulf)