West Petrus En Paulus Onze School Historiek Header

HISTORIEK

  • Op 16 september 1923 start de Vrije Technische School Stuiverstraat. “Om 3 uur toog men in stoet (van de Volksbond) met wapperende vaandels in het flonkerende zonnelicht naar den St.-Catharinapolder waar de vakschool gebouwd is”.  Er is het jaar ervoor gestart met een avondschool.  De elektriciteitsafdeling is een nieuwigheid en de trots van de school. De dagschool start met al direct 112 leerlingen en biedt de opleidingen houtbewerking en werktuigkundige aan. In de loop der jaren breidt het aanbod uit.
  • Er is elke dag les van 8 tot 12 en van 14 tot 17:30, behalve op zaterdag: dan is er les tot 16:00 uur. De zondag is uiteraard een rustdag.
West Petrus En Paulus Onze School Historiek Beeld
  • In 1926 start een nieuwe afdeling voor wie een diploma in de dagschool haalde: een vierjarige opleiding scheikunde. Dit wordt de basis van het Hoger Technisch Instituut (de ‘Zeedijk’ – tegenwoordig is dit opgegaan in de hogeschool VIVES). Weinig secundaire scholen kunnen er zich op beroemen een hogeschool gestart te hebben.
  • In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog groeit de school gestaag, en worden heel wat bouwwerken gestart. De oorlog betekent een moeilijke periode, omdat de school in het Sperrgebiet ligt. Toch wordt er als één van de eerste scholen met een A2-opleiding gestart.
  • Het HTI wijkt in 1957 uit naar de Zeedijk, waardoor de leerlingen van de secundaire afdeling meer ruimte krijgen. Ook na de adminstratieve scheiding blijven beide scholen onder dezelfde directeur, Irénée Maes, fungeren.
  • In 1958 lanceert de school als eerste de afdeling Industriële wetenschappen, een idee van de toenmalige rector kanunnik Irénée Maes.
  • In 1966 start de school met een autorijschool, die tot in 2013 talloze jongeren aan een rijbewijs helpt. Men vindt het een evidentie dat een school die een opleiding autotechniek heeft, ook op dit terrein actief is.
  • De school behoort tot de schoolgemeenschap Ichthus. Samen met het College en Sint-Jozef behoort WEST tot de scholengroep Petrus & Paulus.
  • In 2017 gaan het Vrij Technisch Instituut en Sint-Lutgardis samen en vormen beide scholen een nieuwe STEM-domeinschool onder de naam Petrus & Paulus WEST.
  • De school blijft verder bouwen, maar ook op pedagogisch vlak innoveren en pionieren: de school richt als eerste de opleidingen Techniek-wetenschappen, Vliegtuigtechnieken en Elektromechanische technieken duaal op. We zijn van in het begin trekkers geweest van het uitbouwen van duale richtingen. Niet voor niets is onze slogan SAMEN INNOVEREN

STUDIEAANBOD

1

1STE GRAAD

Benieuwd naar onze eerste graad? Bekijk hier hoe je kan groeien tot wie je wil zijn!

2

2DE GRAAD

Ontdek onze studierichtingen in de 2de graad!

3

3DE GRAAD

Benieuwd naar ons studieaanbod in de 3de graad?

Wil je graag inschrijven in het VTI?